fallback

Калин Стоянов с последна информация за пожарите и взривовете край Елин Пелин

Вътрешният министър ключовете за нови 6 пожарни и една линейка

02.08.2024 | 12:52 Автор: Вяра Димова

Поклон пред силата Ви и благодарност за всеотдайността - с тези думи вътрешният министър връчи на пожарникарите ключовете за 6 специализирани автомобила с оборудване за пожарогасене и спасителни дейности при пътнотранспортни произшествия и един медицински автомобил.

"Ситуацията в страната е такава, че вероятно още в следващите дни новата техника да бъде на терен", отбеляза вътрешният министър.

Той изрази думи на благодарност към пожарникарите, които вече седмици поред водят битка с пожарите, разразили се на различни места в страната: "Благодаря ви за силата, всеотдайността и борбеността, които показвате ежедневно. Свидетели сме на тежки ситуации, но вие се справяте успешно, защото не допуснахте загуба на човешки животи".

Доставката на новата техника на обща стойност почти 3,9 млн. лeва е началото на множество други, както на пожарни автомобили, така и на оборудване и лични предпазни средства.

Ситуацията с пожарите в страната

Локализиран е пожарът, възникнал в Хасковско, продължава битката с огъня около Вършец, Монтанска област, развиващ се в труден район. При Цалапица има сериозно задимяване, периодично се измерва качеството на въздуха, като нивата са в норма. В Благоевградска област днес ще работят двата самолета от Швеция и летателна техника на Министерството на отбраната.

"Няма опасност за населените места и за гражданите. Вече започваме на някои места да овладяваме фронтовете, на които се развиват трите големи пожара - на българо-гръцката граница, в община Струмяни и в село Сенокос", посочи министър Стоянов и информира, че на място има множество техника, служители на пожарната, на горските стопанства, на отбраната и доброволци.

Започва да се успокоява ситуацията край Елин Пелин, съобщи още той. По думите му единичните гърмежи, които продължават все още, не възпрепятстват прокуратурата и следствието. Извършени са процесуални действия на участък от склада и продължава активната работа.

След тежка катастрофа, възникнала вчера в центъра на София, виновният водач – с криминални регистрации и множество нарушения по ЗДвП - е задържан. Пробата му за алкохол е отрицателна. Въпреки отказа да бъде тестван за наркотици, с акт на съда мъжът е задължен и е дал кръвна проба

Стоянов отчете спад на регистрираните престъпления и завишаване на процента на разкриваемост за първото шестмесечие на тази година.

Снимка: МВР

fallback
Още от България
fallback