Димитър Главчев: Обстановката с пожарите е сериозна

"Не се налага да търсим помощ от страна извън ЕС", съобщи служебният премиер

02.08.2024 | 10:14 Редактор: Вяра Димова
Димитър Главчев с информация за пожарите в страната.

Обстановката с пожарите в България е сериозна. Международният механизъм за гражданска защита в рамките на Европейския съюз (ЕС) засега е напълно достатъчен, не е необходима друга помощ. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на участието си в днешния парламентарен блицконтрол. 

"Благодарение на действията на нашите пожарникари, на военнослужещите, на горските служители, на доброволците, сравнително бързо се справяме с възникналите огнища", каза той.

Главчев подчерта, че в България действа оперативен щаб за пожарите, който преценява кога да задейства Механизма за гражданска защита на Съюза и да поиска помощ от друга страна членка. По думите на премиера засега не се налага да търсим помощ от страна извън Европейския съюз, предаде БТА.

"Няма държава, която да може да се справи със собствени сили при такава ситуация. За това е измислен и този Механизъм за гражданска защита на Европейския съюз. Имаше френски самолети, испански, шведски. Хеликоптерите бяха от Чехия. Най-активно участват българските вертолети "Кугър" на Министерството на отбраната", уточни той и допълни, че страната ни е благодарна и за помощта, дошла от Турция. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)