fallback

"Затворете прозорците": Пловдив е обгазен от горящото сметище край Цалапица

На сайта на община Пловдив има информация и препоръки за хората

02.08.2024 | 09:15 Автор: Искра Ангелова

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски. Това съобщи областният управител проф. Христина Янчева. Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица.

"Само праховите частици са завишени. Нямаме завишаване на вредните компоненти. При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", уточни проф. Янчева, като допълни, че останалите показатели са в норма. Тя е разговаряла с директора на РИОСВ - Пловдив Ивайло Йотков.

Областният управител разговаря спешно и директора на РЗИ д-р Аргир Аргиров, който трябва да издаде предписания към гражданите. Той препоръча да се затворят прозорците, а болните с хронични заболявания - особено белодробни и сърдечни, да не напускат домовете си или да излизат с маска.

Бременните жени да не излизат навън

"Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски", добави областният управител.

Гасенето на пожара на сметището продължава. Той е ограничен и по информация на главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив, днес се очаква той да бъде потушен, пояснява БНР.

На сайта на община Пловдив има информация и препоръки за хората, съобщи зам.-кметът по екология Иван Стоянов. Той допълни, че пожарът е локализиран на 15 дка и сметището на Цалапица продължава да работи.

Снимка: Facebook / Nathalie Angelova

fallback
Още от България
fallback