"Затворете прозорците": Пловдив е обгазен от горящото сметище край Цалапица

На сайта на община Пловдив има информация и препоръки за хората

02.08.2024 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова
Гасенето на огъня продължава.

Има превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха на Пловдив и Стамболийски. Това съобщи областният управител проф. Христина Янчева. Причината е горящото втори ден сметище край Цалапица.

"При норма 50 единици фините прахови частици са 70 единици", уточни проф. Янчева, като допълни, че останалите показатели са в норма. Тя е разговаряла с директора на РИОСВ - Пловдив Ивайло Йотков.

Областният управител разговаря спешно и директора на РЗИ д-р Аргир Аргиров, който трябва да издаде предписания към гражданите. Той препоръча да се затворят прозорците, а болните с хронични заболявания - особено белодробни и сърдечни, да не напускат домовете си или да излизат с маска.

Бременните жени да не излизат навън

"Препоръчва се затваряне на прозорците, а по-чувствителните хора, бременните, сърдечно болните и малките деца да останат в затворени пространства. Останалите граждани да излизат навън с маски", добави областният управител.

Гасенето на пожара на сметището продължава. Той е ограничен и по информация на главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" в РДПБЗН-Пловдив, днес се очаква той да бъде потушен, пояснява БНР.

На сайта на община Пловдив има информация и препоръки за хората, съобщи зам.-кметът по екология Иван Стоянов. Той допълни, че пожарът е локализиран на 15 дка и сметището на Цалапица продължава да работи.

Снимка: Facebook / Nathalie Angelova