Сметната палата става петчленна

Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие

22.01.2015 | 18:53 Редактор: Кремена Кръстева
Сметната палата става петчленна

Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му. Това реши парламентът, който днес разгледа на второ четене новия закон за Сметната палата.

Според социалистите трябва да бъдат одитирани всички търговски дружества с държавно или общинско участие с капитал над 1 млн. лв. Управляващите отвърнаха с аргумента, че държавата участва в управлението на дружествата и не трябва да се разпилява излишен ресурс.

Сегашният председател на сметната палата Лидия Руменова е на друго мнение - контролът на такива фирми не би затруднил палатата. Тя и депутатите от БСП са на мнение, че се занижава контрола върху изразходването на европейски средства.

Реформаторите пък поискаха да се направи корекция в първоначалното предложение да бъдат проверявани фирми с над 51 процента участие като контролът се разпростре върху компании с равен дял на участие, в които държавата е един от акционерите.  За пример реформаторите посочиха смесена българо-руска компания с 50 на 50 участие Южен поток.

Спор предизвика и предложението, внесено между първо и второ четене, двама външни експерти да участват в управлението на палатата.

Първоначално идеята на ГЕРБ беше за трима ръководители на Сметната палата, но между двете четения на законопроекта беше предложено в управата да бъдат участват петима експерти , с включването на представители на гилдиите на одиторите и счетоводителите.

Идеята даде повод на опозицията да заявяват, че тези текстове може и да бъдат оспорени от конституционния съд, ако се внесе жалба във върховния орган, защото така само се прекратява мандата на настоящото ръковосктво без да се сменя модела.

Утре депутатите  ще продължат с разглеждането на закона на второ четене.