Отбелязваме 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Редица събития ще отбележат годишнината

02.08.2024 | 07:05 Редактор: Деси Николова
Отбелязваме 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С поредица от събития ще бъдат отбелязани 121 години от Илинденско-Преображенското въстание в Благоевградско. В 9:00 часа в двора на църквата "Въведение Богородично" в Благоевград ще се отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на България, съобщиха от общинския пресцентър. В 9:30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония" ще се проведе ритуал по полагане на цветя.

В Разлог годишнината ще бъде отбелязана от 11:30 часа с възпоменателна панихида и тържествена церемония по полагане на венци и цветя на паметника "Илинден" в местността Предел, съобщиха от Общината. Вечерта от 20:00 часа на площад "Преображение" за първи път пред публиката на Разлог ансамбъл "Пирин" ще изнесе премиерен концерт – спектакъл, посветен на въстанието. 

В събота, 2 август, община Гоце Делчев организира традиционния събор в село Попови ливади по повод годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Началото ще бъде поставено в 10:30 часа пред паметника на Гоце Делчев край селото със заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве, който ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, съобщиха от общинския пресцентър. На паметника ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност и преклонение пред паметта на участниците в Илинденско-Преображенското въстание, допълват от Общината, предаде БТА.

В 11:30 часа на голямата поляна в село Попови ливади, ще започне празничен концерт. За събора е организиран транспорт от Гоце Делчев до село Попови ливади. Автобусите ще тръгват от площад "Гоце Делчев" от 8:00 часа и ще се връщат обратно след 16:00 часа.

Снимка: БГНЕС