"Свят без граници" помага на ромите да се интегрират пълноценно в обществото

Чрез обучения от сдружението подготвят експерти

04.08.2024 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Повече от 6 милиона роми живеят в Европейския съюз. Години наред общността полага усилие за пълноценното им приобщаване. Въпреки това, дори в момента голяма част от ромското население живее в бедност, а дискриминацията спрямо тях се е превърнала в норма.

Сдружението "Свят без граници" е една от организациите, заети с интеграцията на ромите

Основната им мисия е да помагат. А адресът им - ромският квартал "Лозенец" в Стара Загора. Там вече близо 25 години сдружение "Свят без граници" опитва да превърне ромската общност в пълноправен участник в живота ни.

"Ние работим в сферата на социално-значимите заболявания, социалните услуги и продължаващото образование, задържане, реинтеграция и превенция на отпадането на представителите на общността", каза председателят на Сдружение "Свят без граници" Ганчо Илиев.

Крайната цел - експерти в различни сфери

Чрез обучения те подготвят експерти - социални работници, учители и представители на бизнеса за досега им с малцинствените групи. Да познават историята, традициите и стереотипите на ромите.

"Да доразвие техните умения, да ги направи по-устойчиви за работа на терен, да развие още повече чувствителността към стереотипите и дискриминацията, за да могат да бъдат още по-добри в работата си и да могат нещата, свързани с приобщаването и равноправието на ромите, да се случват на практика за всеки един индивидуален случай и за масата като цяло", коментира експертът в сдружението доц. д-р Милена Илиева.

Най-успешни са здравните консултации и превенцията на заболявания. От организацията познават добре и формулата за успеха при насочването на ученици от общността към висшите учебни заведения.

"Работим както с младежите, така и с техните семейства, с центровете на влияние, с разширеното семейство. През годините вече имаме много млади хора, които продължават своето образование и много такива, които вече са завършили, и се реализират като специалисти", допълни Ганчо Илиев.

Вижте повече в репортажа.