fallback

Повече камери в борбата с престъпността в София

С 40% намалява престъпността в районите с камери.

22.01.2015 | 17:43 Автор: Васил Детелинов

Нови 103 обекта ще бъдат включени в системата за видеонаблюдение на София, обеща кмета Йорданка Фандъкова. Днес тя и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подписаха споразумение за общи действия за поддръжка, интеграция и развитие на системите за видеонаблюдение на територията на столицата. До подписването на документа се стигна след случая с изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. Тогава се оказа, че голяма част от камерите на СДВР не работят и не са засекли Сертов.

Няколко седмици бяха необходими на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков да намери пари за ремонта на камерите на полицията. В края на декември премиерът Бойко Борисов му нареди проблема да бъде решен. Сега с 840 хиляди лева от Фонда за безопасност по пътищата и пари от Столичната община и МВР видеонаблюдението ще бъде възстановено.

 

Споразумението между общината и МВР ще позволи на двете институции да ползват и двете системи за наблюдение. В момента окото на общината следи 390 обекта. Данните - и на Столичната община и на силовото ведомство показват, че благодарение на камерите престъпността намалява.  Видео наблюдението по столичната улица "Пиротска" е намалило престъпността с 37%.

fallback
Още от България
fallback