Лют скандал в парламента заради комунистическия режим

Атака на народните представители от от 25-ото НС, каза депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов

01.08.2024 | 13:56 Редактор: Беатрис Младжова

Най-високата трибуна в държавата - парламентът, се превърна в почти бойна арена за депутати. Причината е декларация на ген. Атанас Атанасов, че комунистическият режим у нас е бил престъпен. 

"Съзнателно нарушаване на човешките права и свободи. Безпрецедентна атака на народните представители от 25-ото Народно събрание", прочете от трибуната депутатът от ПП-ДБ.

И докато ген. Атанасов си четеше необезпокояван, депутатите от БСП го заобиколиха ядосани от думите му. След дадената почивка той отново застана на трибуната.

"Прочетох ви това, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи на президента да бъде награден с най-високия орден в държавата бившият член на политбюро на ЦК на БКП и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов. Абсурдно е", посочи Атанасов.

Бойко Борисов защити ген. Атанас Атанасов

От кулоарите в темата се включи и Бойко Борисов. 

"Абсолютно съм солидарен с генерал Атанасов. Незабавно министърът на културата и служебният премиер Главчев трябва да отменят решението за орден "Стара планина" за Георги Йорданов. Атанасов също да се разграничи от внуците, които управляват града на държавна сигурност", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС.

В пленарната зала депутатите продължиха да спорят трябва или не Георги Йорданов да получи орден "Стара планина", но президентът ще реши дали да издаде указ за отличието.

След това на спокойствие депутатите изслушаха вътрешния министър Калин Стоянов, който поиска по-високи глоби и санкции като превенция срещу незаконните гонки и дрифтове.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС