Пожарът в Малешевска планина се разраства и налага крайни действия

Селата Кърпелево и Цапарево продължават да са евакуирани

01.08.2024 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Увеличава се фронтът на пожара в Малешевска планина. Усилията на противопожарната служба и днес са насочени към овладяването на стихията, преди тя да нанесе поражения върху населените места в района. Две села - Кърпелево и Цапарево, продължават да са евакуирани и засега няма изглед хората да бъдат върнати в домовете им.

Тази сутрин вятърът смени посоката си и огънят отново се насочи към евакуираното село Кърпелево. Това насочи голяма част от екипите, които се позиционираха за защита на къщите.

"Активните огнища продължават на целия фронт. Изключително трудно и широкообхватно е действието на огъня и гасенето му, разбира се. Денонощно екипите са на място - над 20 екипа противопожарни, техника, доброволците се включиха тази сутрин активно. Очакваме намесата и на два хеликоптера, военните ни подпомагат активно с логистика", каза кметът на Струмяни Емил Илиев.

Взимат радикални мерки срещу  пожара

Огънят продължава да застрашава и село Цапарево. Властите опитват всичко възможно да овладеят стихията.

"Предприехме едно кардинално действие - снощи след полунощ доставихме един 50-тонен булдозер, с който искаме да премахнем нискостеблена растителност и млади фиданки, за да може да бъде направена една просека, където позволява пресеченият терен, и да прекъснем в крайна сметка пълзенето към населените места", допълни Илиев.

От въздуха днес гасене започна един от военните хеликоптери. Утре се очаква да започнат да работят и шведските самолети. А дотогава срещу огъня се изправят доброволците.

"Както за всички доброволци, така и за спонтанните трябва да са облечени с подходящи дрехи, каска, маска, добри обувки, подготвени за работа в трудни условия", коментира доброволецът Явор Хаджиев.

Вижте повече в репортажа.