Протест в София: "Безхаберието на институциите убива жени"

Десетки се събраха на демонстрация под надслов "Нито една повече"

31.07.2024 | 21:30 Редактор: Деси Николова

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени събра десетки пред Съдебната палата в София. Днес се навършва една година от серията протести в подкрепа на Дебора от Стара Загора.

Вчера пловдивските магистрати решиха да наложат на обвинения за упражнено насилие спрямо нея Георги Георгиев по-лека мярка и да го оставят под домашен арест.

Организатори на протеста са колектив "Феминистки мобилизации", чиито представители казаха, че акцията им не е бил предварително планирана да съвпадне с датата, на която беше големият национален протест в подкрепа на Дебора миналата година.

Те решават да се съберат спонтанно заради последните случаи на насилие над жени от тези дни и най-вече срещу несправедливото, според тях, решение на Пловдивския районен съд да даде по-лека мярка на обвиняемия по делото "Дебора".

"Днес сме излезели да протестираме най-вече срещу безхаберието на институциите и на властта, които просто позорно обръщат глави на всички случаи на насилие над жени, които постоянно нарастват. Само от началото на годината 13 жени, за които ние знаем, са изгубили живота от ръцете на своя насилник. Последният случай е от онзи ден", каза Десислава Димитрова, представител на организаторите, цитирана от БНР.

Организаторите се заканиха да продължат с протестите, ако исканията им за адекватна защита от страна на държавата не бъдат чути.