НЗОК отрече обвиненията относно лечението на детето на Пепа Манева

Грешката не е на служители на НЗОК, а на лекуващия лекар, посочват от Здравната каса

31.07.2024 | 18:48 Редактор: Тодор Петров
НЗОК излезе с позиция по частен случай.

Тази сутрин в "България сутрин" ви запознахме със случая на Пепа Манева, която е майка на болно от фенилкетонурия дете. 

По-късно през деня от НЗОК излязоха с позиция, че лечението на детето не е нарушено заради процедурата за утвърждаване на Протокол за лекарствена терапия с Kuvan.

"Не отговарят на истината отправените към институцията обвинения, изразяващи се в това че има забавяне при получаване на лекарството Kuvan, поради това че „е одобрен само анулираният протокол“. Действително издадените протоколи са два, но грешката не е на служители на НЗОК, а на лекуващия лекар", подчертават от Здравната каса. 

И добавят, че НЗОК действително е анулирала втория протокол, защото дублира изцяло първия.

"Към датата на утвърждаване от НЗОК на новия протокол, детето е било осигурено с лекарствена терапия с предходен протокол до 10 август 2024 г. Одобреният протокол е с дата на валидност от 29 юли 2024 г. до 24 януари 2025 г. 

С въвеждането на електронно подаване на протоколи може да се проследи целия процес от  лечебното заведение до одобряването на протокола от НЗОK, включително и процесите на отпускане на назначенията на медикаментите от аптека. Може да се проследи, че няма забавяне в сроковете на утвърждаване на протокола, нито има нарушения в лекарствената терапия на детето", обясняват от НЗОК. 

По думите им н отговаря на истината твърдението, че НЗОК не е отговорила на желанието за среща със сдружение „Фенилкетонурия България“. 

"На 12 март 2024 г. в НЗОК е получено писмо, подписано от г-н Иван Димитров, председател на федерация „Български пациентски форум“ и от г-жа Пепа Манева. В писмото се посочват редица проблеми, свързани с хората страдащи от Фетилкетонурия и се иска среща с експерти от НЗОК, на която те да бъдат обсъдени. С писмо от 21.03.2024 г. НЗОК изказва готовност за среща с г-жа Манева, като в него посочва лице за контакт и начините за връзка с него. До този момент на посочените координати за връзка не е получен отговор за провеждане на срещата", съобщиха от НЗОК.

Снимка: БГНЕС