Няма опасност за хората в Костенец след взрива на снаряд във военен завод

В завода ще има и вътрешно разследване за случилото се

31.07.2024 | 18:37 Редактор: Деси Николова

Няма опасност за хората в Костенец, след като снаряд избухна в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил". При производствената авария няма и пострадали.

Инцидентът става около 12:00 часа на обяд. Снаряд се самовзривява в контролирана среда по време на автоматично напълване. Според директора на завода Калин Димитров няма място за притеснение.

"Ще бъдат проведени допълнителни извънредни инструктажи. Ще бъде направено вътрешно разследване за причините за инцидента, за да уточним причините и да не се повтаря", каза Димитров.

До късния следобед служителите все още бяха на територията на завода.

"Мога да кажа в момента, че аз бях на място и хората са спокойни. Има само една жена, която се е уплашила от случилото се. Вдигнала е кръвно, незабавно медицинска помощ ѝ е оказана. Така че няма жертви, няма ранени и служителите са спокойни. Доколкото знам, контролът е доста затегнат в цялото предприятие. Незабавно и днес пожарната е била на място. Обляно е с вода, не е имало палежи или нещо което да предизвика по-голям проблем", каза заместник-кметът на Костенец Маргарита Минчева.

Случаят е поет от Военна полиция, но няма да има досъдебно производство. 

"Става въпрос за автоматично пълнене в барокамера по технологичен процес на боеприпас. Това става автоматично, там няма хора", уточни служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

В завода ще има и вътрешно разследване за случилото се.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.