fallback

Заменят френските самолети с шведски за пожара край Струмяни

Опасност за населените места няма

31.07.2024 | 17:41 Автор: Толя Стоянова

Пожарът край Струмяни все още не е овладян. В района на няма да се включат днес хеликоптери, които да помагат в борбата с огнената стихия, тъй като е опасно да летят заедно със самолетите. В петък в гасенето ще се включат два самолета от Швеция, а тези от Франция днес приключват мисията си у нас.

"Сравнено с вчерашната ситуация, днес е доста по-добре, предвид на това, че няма толкова силен вятър. Поне до момента. Това ни позволи да въведем екипи, които да работят на терен, освен двата самолета, които са от Франция и ни помагат да овладеем този пожар. Със сигурност ни очаква още много работа, така че да сме по-спокойни за населените места и по отношение на самия пожар", каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Той добави, че днес в района на Струмяни няма да се включат хеликоптери, които да помагат в борбата с огнената стихия, тъй като е опасно да летят заедно със самолетите.

"Колегите от Франция днес приключват мисията си в България. Утре най-вероятно ще използваме хеликоптери на Военновъздушните сили, за да може максимално да въздействаме на пожара. От петък ще работят, в зависимост от оперативната обстановка, и два самолета от Швеция, които ще пристигнат утре", допълни главен комисар Джартов.

Няма опасност за населените места

От думите му стана ясно, че за момента опасност за населените места в Община Струмяни няма, но никой не може да гарантира, че това ще продължи да бъде така.

"Видяхте вчера колко беше силен вятърът и колко бързо се придвижваше пожарът. Имаме достатъчно екипи, надяваме се, че вятърът няма да ни изиграе лоша шега", коментира той.

На въпрос колко време шведските самолети ще останат в България, главен комисар Джартов каза, че детайлите все още се обсъждат.

"Обикновено, практиката е, че когато нямаме случаи, в които да ги използваме - да се прибират в страните си от гледна точка на това, че пожарната обстановка в цяла Европа е доста сложна. Така че не бихме могли да искаме да останат в България и да дежурят, ако не ги ползваме. Ако имаме сложни пожари и случаи, в които да работят всеки ден, то ще стоят колкото е необходимо. Най-вероятно повече от две седмици няма да е възможно", уточни той, цитиран от "Фокус".

Джартов обясни, че се обсъжда и от кои водоизточници ще зареждат с вода, тъй като има изисквания, които следва да бъдат спазени, за да се гарантира живота и здравето на екипажите.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback