Депутатите приеха на първо четене промени в забраната на райски газ

Законопроектът бе внесен от "БСП за България"

31.07.2024 | 16:14 Редактор: Деси Николова
БСП искат абсолютна забрана за продажбата на райски газ.

"Ефектът от въведените  забрани за ограничаване на разпространението на райския газ е минимален, в очите на обществото - почти нулев". Това се казва в мотивите на ПГ на "БСП за България" на ЗИД на Закона за здравето. Законопроектът касае въведените през м. август 2022 г. забрани за продажба и употреба на диазотен оксид (райски газ).

Според социалистите също толкова нулев се е оказал и приносът им за това децата да преодолеят тогава възприетото като мода поведение, и да спрат да употребяват райски газ. За съжаление според БСП, употребата изглежда все по-масова и все по-често съпроводена с демонстрация на неглижиране на забраните и предвидените за това санкции. Те подчертават, че това налага промени в Закона за здравето.

В мотивите на социалистите се казва, че се предлага абсолютна, а не само по отношение на децата, забрана на продажбата, включително онлайн, на диазотен оксид (райски газ) и пълнители с него на физически лица.

"На следващо място предлагаме употребата на диазотен оксид (райски газ) като добавка в храни да е допустима и да се извършва само в обектите за производство и преработка на храни, не и в заведения за обществено хранене", пишат още вносителите.

Със законовите изменения предлагани от левицата се цели  и увеличаване на размера на глобите и имуществените санкции, както и предвиждането на отговорност за лицата, които като управители/стопани са допуснали продажба на диазотен оксид (райски газ) в управлявания от тях обект. 

"Считаме, че санкциите следва да са най-сериозни като размер за нарушенията, извършени или допуснати в заведение за хранене и развлечения", казват от БСП. Предложенията на ПГ на "БСП за България" бяха приети на първо четене.

Снимка: МВР/Архив