Румен Радев: Нямаме съдебна реформа, имаме управление без отговорност

Растат съмненията около това правителство за дълбоки зависимости, каза държавният глава

31.07.2024 | 16:00 Редактор: Беатрис Младжова
Президентът с критика към промените в Конституцията.

Цялостната оценка за експеримента с шестата поправка на Конституцията е, че той не само не успя да постигне заявената цел – съдебна реформа, но и съществено разклати конституционните устои на държавата. Това е катастрофалният резултат от "реформаторския" напън на сглобката - да използва и да употреби основния закон като алиби за своето съществуване. Това заяви пред журналисти Румен Радев, попитан за произнасянето на Конституционния съд миналата седмица по промените в Конституцията, приети от 49-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на президента.

По думите на държавния глава, промените в основния закон и произнасянето на КС в цялост водят до парадоксални резултати. 

"Нямаме съдебна реформа, но в момента имаме управление без никаква политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат народни представители. Тоест те могат да избират и контролират министрите, да коват закони и да взимат важни решения относно националната сигурност", заяви Румен Радев и допълни, че резултатите от промените са плачевни. 

Промените в Конституцията

Според президента, на практика се оказва, че Обикновено народно събрание не може да променя правомощията на главния прокурор, но има съществено право да ограничи правомощията на държавния глава и то тези правомощия, които пряко касаят държавното управление. 

Според Румен Радев, конституционните промени въвеждат изкривяване във функцията на редица важни институции като БНБ, омбудсмана, Сметната палата. При избор на хора за ръководните позиции в тези институции, кандидатите трябва да отговарят на определени ясно заявени критерии за тези длъжности, но успоредно с това ще се мисли с презумпцията, че тези хора могат да станат и министър-председатели. Това изкривява самия процес на назначаване на хора в бъдеще и не е нормално, посочи Румен Радев.

Държавният глава напомни как при консултациите с потенциалните служебни премиери, изредени в основния закон, някои от тях категорично са заявили, че изобщо не могат да се нагърбят с тази отговорност. 

"За съжаление, в случая моите правомощия вече са изключително ограничени. Ясно заявих, че и при назначението на предишното правителство, ако аз назначавах състава, някои хора нямаше да бъдат министри", допълни президентът. 

"Един от ясно заявените мотиви за промени в Конституцията беше, че парламентът ще контролира всеобхватно служебното правителство. Но къде са резултатите от този контрол? Аз не ги виждам, защото няма политическа отговорност, но за сметка на това растат съмненията около това правителство за дълбоки зависимости", заяви той. 

Битката с огнената стихия

Държавният глава призовава за преразглеждане на решението на Народното събрание, с което се задължава правителството да планира и задели огромни финансови средства за закупуване на специализирана летателна техника за борба с пожарите към МВР, тъй като не можем да си позволим дублиране на една и съща дейност в няколко структури. 

"Ако в МВР ще има такава специализирана техника, която да работи само един или два месеца в годината, какво ще правят летците и инженерите през останалото време? Те трябва да поддържат регулярна летателна подготовка. Този опит в момента е концентриран във Военновъздушните ни сили", заяви Румен Радев и посочи, че трябва да се насочат средства, които ще са по-малко, във ВВС, за да се подготвят хора и да има ремонтирана техника. 
Попитан дали ще свика КСНС по тази тема, президентът отговори: "С кого по-точно да го свикам - с парламента, който е в полуразпад и предизборна кампания, и със служебно правителство, което не носи никаква политическа отговорност". 

"Дипломат не се става за един ден с едно назначение, става въпрос за държавност", това заяви Румен Радев, попитан за назначаването на Николай Ненчев за "временно управляващ" посолството ни в Украйна. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)