fallback

Винарите се разбунтуваха срещу кантарите в лозята

Блокираха за кратко пътя от Поморие за Слънчев бряг

31.07.2024 | 14:23 Автор: Беатрис Младжова

Лозари и винопроизводители блокираха за кратко пътя от Поморие за Слънчев бряг. Те протестираха срещу наредба, засягаща транспортирането на гроздето от полето до винарните. Документът ги задължава да претеглят продукция директно в лозовите масиви.

Лозарите са категорични, че не искат кантар в лозята. Въпреки многократните призиви този контрол да отпадне, до момента исканията им са без резултат. 

"Ние на лозята как да осъществим теглене на 20 тона камион? Какъв кантар аз трябва да имам и всеки един от нас - електронен подпис и лаптоп", коментира лозарят Димитър Пилонтов.

Според новите изисквания, гроздето може да напусне лозовия масив, едва след като се пусне електронна декларация до Националната агенция по приходите с електронен подпис. 

"Наредбата гласи, че при натоварване на камиона той трябва да се измери и да тръгне с този индивидуален код, който НАП издават. Къде да го премерим този камион? Глобата за шофьора на камиона е 15 000 лева, ако го няма този код. Кой ще ни вози гроздето", попита председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

Лозарите поканиха представители на НАП на терен, за да видят на място целия процес и да се уверят, че наредбата е неприложима. От приходната агенция излязоха с позиция, че промените целят да се ограничи сивия сектор в бранша. 

"Няма как да стимулираме сивия сектор - ние сме регистрирани в Изпълнителната агенция по лозята и виното, имаме придружителни документи, имаме сертификат за произход на грозде", посочи гроздопроизводителят Красимир Андонов.

По повод протеста в позиция на НАП се казва, че виненото грозде е стока с висок фискален риск от злоупотреби и измами с ДДС. През последните години, заради установени при проверки големи количества винено грозде, без документ е въведен нов режим на задължително предварително деклариране на количествата суровина.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback