fallback

Пожарникари, доброволци и френски самолети се борят със стихията в Струмяни

Пожарът вече не е върхов, а е низов и е насочен на запад

31.07.2024 | 10:11 Автор: Беатрис Младжова

Цяла нощ продължи битката на пожарникарите с огнената стихия в община Струмяни, Благоевградска област. Гори Малешевската планина и към този час огнеборците  се борят с огъня.

10 000 дка горят, много широка площ е обхванал пожарът, като 6000 дка са засегнати държавни и горски землища и 3000 дка са земеделските площи, съобщи пратеникът на Bulgaria ON AIR Теодора Георгиева. 

От подножието Микрево снощи тръгват много от доброволците и пожарните, тъй като над този хълм снощи заради силния вятър се издигаха пламъци от пожара. Заради бушуващия пожар се наложи евакуацията на 110 души от две населени места - селата Кърпелево и Цапарево. Хората, които са евакуирани, са настанени при близки и роднини, а за тези, които няма къде да отидат, са осигурени хотели и бази.

Има и хора, които не искат да напуснат домовете си и биват принудени от полицаите. Мярката за евакуация е превантивна заради посоката на пламъците. 

На брифинг от пожарната заявиха, че към този момент пожарът вече не е върхов, а е низов и е насочен на запад. И днес се очаква да се включат двата френски самолета. Вчера те също се включиха в гасенето. Много доброволци също се включват. 23 пожарни екипа работят, има и командировани служители от София, Дупница, Своге.  

Търсим помощ от други държави

Поискана е помощ и от хеликоптерите "Кугър". Засега МВР няма потвърждение дали и те ще се включат. Потърсена е помощ и от Румъния. Пожарни коли от Румъния са се отправили към пожара към гръцката граница.

Засега няма опасност да бъдат евакуирани други села в Струмяни, но местната власт има готовност, ако пожарът се разрази, да има евакуирани хора. 

Има и пожар на границата между Република Северна Македония и България, там също са насочени екипи на югозападното държавно предприятие. Продължава битката на огнеборците и с огнената стихия в планината Славянка на гръцката граница. Двата френски самолета днес отново ще се включат в борбата с огъня в Струмяни.

 

fallback
Още от България
fallback