Община Струмяни обяви бедствено положение заради пожара

Апелират гражданите да бъдат в готовност за евакуация

30.07.2024 | 21:11 Редактор: Деси Николова

Във връзка с възникналия пожар на територията на община Струмяни и бързото му разрастване, вследствие на бурния вятър, е обявено бедствено положение на територията на общината.

На този етап са евакуирани жителите на с. Кърпелево и с. Цапарево. Общо 110 души са евакуирани. За останалите населени места в района общината апелира гражданите да бъдат в готовност за действия при усложняване на обстановката и да спазват стриктно всички разпоредби на отговорните лица. Силният вятър разпалва огнищата. 

Страхил е постоянен жител на село Кърпелево и един от общо 18-те евакуирани от селото. 

"Оставих всичко в дома си, тръгнах с документи и дрехите на мен", споделя мъжът пред камерата ни. 

Страхил е от хората, които първоначално са отказвали да напуснат дома си.

"Предпочитам да гася, нещо да правя, отколкото да стоя в друго село. Изкараха ме насила. Ще прекарам нощта ако трябва в колата", посочи още мъжът.

98 души са евакуирани и от село Цапарево. Тези, които няма къде да прекарат нощта, ще бъдат настанени в община Сандански. 

Огнената стихия е обхванала широк периметър. Над 20 000 декара горят. 

Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия ще премине на непрекъснат режим на работа. Информация за обстановката и неотложните аварийно-възстановителни работи ще се представя на вр. и. длъжността кмет на общината Фиданка Котева през два часа.

С цел предотвратяване на по-нататъшни щети е необходимо да се предприемат спешни мерки в максимално кратък срок за привличане на максимален брой екипи и сили на единната спасителна система, както и да бъде поискана помощ на национално ниво чрез национален оперативен център на ГДПБЗН-МВР.

"Изграждат просеки с верижни машини, като целта е да опазим пътя между двете населени места и да не допускаме огънят да отива в южна посока", заяви главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: МВР