Обучават лекари в 13 специалности за Националната детска болница

Ще се търсят и начини за осигуряване на по-добри условия на труд

30.07.2024 | 18:58 Редактор: Беатрис Младжова

Стъпка напред към изграждането на Национална детска болница. До края на август структурата на бъдещото лечебно заведение ще бъде предложена за обществено обсъждане. По план върви и разчистването на терена, където ще се строи.

Здравното министерство, Общественият съвет за Националната детска болница и Инвестиционната здравна компания обсъдиха доклада за структурата на лечебното заведение, предложен от Европейската инвестиционна банка. 

"Има и такъв тип неща, които не са отразени достатъчно ясно в нашето законодателство, като домашната хоспитализация", заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Неточности в документа за бъдещата болница

До края на август неточностите трябва да се коригират и документът да се публикува за обществено обсъждане. 

"Говори се за изнесена домашна медицина, за дневен стационар. Неща, които частично у нас са познати, другите не са практика у нас. Изискват сложен подход, изискват попълване на нормативна база. Всичко това подлежи на обсъждане", коментира председателят на Обществения съвет за Националната детска болница Иван Литвиненко.

Това, което вече е ясно е, че в болницата няма да има отделения по детска психиатрия и пластично-възстановителна хирургия, каквито и в момента има в "Александровска болница" и в "Пирогов". А през октомври се очаква да бъде готов и функционалният доклад, който включва проектирането и строителството. 

"Да бъдат спазвани основните принципи, които ние за първи път видяхме разписани концептуално в този доклад. Да гарантира очовечаване на грижата. Това е понятие, което не сме виждали в българската здравна уредба", посочи представителят на Обществения съвет за Националната детска болница Надежда Цекулова.

Стои проблемът с медицинските кадри

За обезпечаването с кадри на детската болница министерството планира да обучи лекари в 13 специалности. 

"От тези 13 специалности само три не са педиатрични. Всички останали 10 са педиатрични. Като започнем от гастроентерология, детска хематология, алергология", поясни директорът на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров.

А липсата на сестри се очаква да бъде компенсирана с обявените нови 1000 бройки в медицинските университети. Ще се търсят и начини за осигуряване на добри условия на труд.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.