Пожарът в Струмяни обхвана над 20 хил. дка гори и наложи евакуацията на десетки

Заради силния вятър битката с пламъците е трудна

30.07.2024 | 18:49 Редактор: Деси Николова

Голям пожар от община Струмяни почти до границата със Северна Македония. В борбата с огъня между селата Микрево и Каменица се включиха десетки пожарни екипи и тежка техника. Активирана е системата BG-ALERT

Заради силния вятър битката с пламъците е трудна и затова се наложи помощ от въздух. Френските самолети, които гасиха огъня по българо-гръцката граница, бяха пренасочени натам.

Гори горски масив, който е над 20 декара между селата Цапарево и Микрево. Към настоящия момент се изграждат просеки около село Цапарево. Над 100 жители на Цапарево и Кърпелево са евакуирани. Една част от тях се товарят на автобус и ще бъдат придвижени към Микрево, а след това ще нощуват в Сандански.

"Към настоящия момент хубавото е, че огънят не се движи към населено място. Целта ни е да опазим пътя между село Микрево и Цапарево и да не го допуснем да тръгне на юг", каза главният секретар на МВР Димитър Калганджиев.

Към този момент помощта по въздух се осъществява само от френските самолети. Отпратено е запитване към Румъния да помогне в борбата с огъня.