fallback

Юли е сред най-горещите месеци от 1930 г. насам

Високи температури, засушаване и силните пориви на вятъра

30.07.2024 | 17:00 Автор: Деси Николова

Този месец юли е подобно топъл на юли 2012 г. – последния най-топъл месец юли от 1930 г. насам. Средните месечни температури са между 21 и 29 °С и имат отклонение от месечната норма между плюс 1,5 и плюс 4,0 °С. През периода 6–24 юли цялата страна е обхваната от гореща вълна (поредни дни с максимална температура над 32 °С). В 19 станции има регистрирани максимални температури над 40 °С, в част от тях в поредни дни – до 9 в гр. Сандански, където е измерена и най-високата в страната за месеца максимална температура –  42,2 °С на 16 юли, информира Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По отношение на валежите този месец юли е подобен на юли 2023 г., с валежи около и под климатичната норма. В най-западните и най-източните райони месечните суми на валежите са предимно между 1 и 50% от климатичната норма. В централната част на страната преобладават месечни суми на валежите между 50 и 150% от климатичната норма (Казанлък, 193%). Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 75 мм от дъжд в гр. Ветово, обл. Русе, на 26 юли, където има наводнение. Валежи от град са регистрирани в 11 дни от месеца, но само в отделни станции.

Опасни явления

След 10 юли на различни места в страната бушуват десетки пожари. Високите температури, засушаването и силните пориви на вятъра допринасят за разрастването на огнените фронтове и затрудняват гасенето. Най-големи щети нанасят пожарите в района на Странджа и Сакар. От пожарите в страната са изгорели стотици хиляди декари земеделски площи и гори, както и десетки къщи и домашни животни в няколко села.

Преминаването на студени атмосферни смущения над страната е причина за локални интензивни валежи на 16 и 18 юли в части от Северна България, на 22 юли – в Централна Южна и в Югоизточна България. От бурите са съборени клони и дървета, има регистрирани наводнения, нанесени са материални щети. На 22 юли баща и дъщеря са загинали от мълния в района на вр. Купена в Централен Балкан. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback