Френските самолети от Славянка летят към пожар край Струмяни

Подготвя се евакуацията на три села

30.07.2024 | 14:28 Редактор: Толя Стоянова
Пожарът върви към границата с Република Северна Македония.

Пренасочват двата френски самолета, които участват в борбата с огъня в района на планината Славянка на границата с Гърция, към Струмяни. Огромен пожар бушува край Благоевградска област. Огънят, западно от река Струма, Малешевска планина, е възникнал към 12:30 часа между селата Микрево и Каменица.

Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър. Пожарът върви към границата с Република Северна Македония. Подготвя се евакуация на селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапарево.

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов също пътува към района. Има непосредствена опасност за селата. Наземно гасене не може да се извършва, затова двата френски самолета, чийто капацитет за вода е по-голям от нашите военни вертолети, ще бъдат пренасочени, предаде БГНЕС.

По-рано експлозии в района на планината Славянка на границата с Гърция, където от дни гори пожар, прекратиха гасителните действия. В района има голямо минно поле и заради взривове работата на огнеборците бе преустановена и от двете страни на границата. 

Снимка: БГНЕС