Експлодиращи мини спряха борбата с пожара на границата с Гърция по земя

Сутринта в гасенето се включиха два френски самолета

30.07.2024 | 13:42 Редактор: Толя Стоянова

Влошава се ситуацията с пожара на границата между България и Гърция, който вече мина браздата. Потушаването на огъня е прекратено заради експлозии в старите минни полета в района. Борбата със стихията в момента е само по въздух.

През нощта е възникнал много силен вятър от юг. Това веднага е активизирало огнища и пламъците се озовали на границата буквално за минути.

"Прехвърли изградената с толкова много труд 15-метрова просека. В момента се разпространява на още две места в посока на нашата територия. Колегите бяха започнали незабавно да гасят, обаче се оказа, че отново се чуват взривове на мини. Поради тази причина екипите са изтеглени с цел безопасност", обясни гл. комисар Александър Джартов.

Помагат ни самолети от Франция

Тази сутрин в гасенето се включиха два френски самолета. Те пълнят вода от язовир Доспат. Пътят от и до пожара е около 20 минути - интервал, през който изсипват общо 14 тона вода.

"Големият проблем е, че сами по себе си самолетите не са достатъчни, защото трябва да има и наземни екипи. Те могат да го свалят пожара, да стане низов и ние да го атакуваме, но предвид тези мини е много опасно да вкарваме хора вътре да работят. Така че изследваме всички възможни опции", добави гл. комисар Джартов.

Засега родните хеликоптери няма да гасят. Опасност за населените места до границата на този етап няма. От противопожарната служба обаче подчертаха, че са готови да изведат хората в случай на необходимост.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС