Детската болница няма да има психиатрия и пластично-възстановителна хирургия

Очакваме финален план през октомври

30.07.2024 | 13:58 Редактор: Деси Николова

Бъдещето на Националната детска болница отново е на масата. Структурата на лечебното заведение, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), обсъдиха на работна среща в Здравното министерство.

До края на август трябва да започне обществото обсъждане на структурата на бъдещата болница, а през октомври да стане ясно как ще изглежда бъдещият проект.

На среща в Здравното министерство беше обсъден докладът на ЕИБ, който в някои отношения се разминава с нуждите на нашето здравеопазване, но тепърва тези несъответствия ще бъдат изчистени. Това, което няма да включва бъдещата болница, е детска психиатрия и пластично-възстановителна хирургия. 

"Окончателната структура и капацитет на лечебното заведение ще бъдат приети, след като изминем целия път по постигане на консенсус между Министерството на здравеопазването, Здравната инвестиционна компания и ЕИБ. Предвиждаме в рамките на август да може да имаме финален документ. В доклада има предложени съответният брой специалисти за цялата структура, като те са посочили разделено специалистите, които са ангажирани в болничната структура и в извънболничната, така че и тук имаме дискусии", обясни служебният здравен министър д-р Галя Кондева.

Снимка: БГНЕС