Т. Георгиева: Проблемите при Фонд научни изследвания касаят не инвестираната сума, а ефективността

Инж. Теодора Георгиева коментира държавните инвестиции в сектор биотехнологии

22.01.2015 | 11:00 Редактор: Дориана Ранкова
Т. Георгиева: Проблемите при Фонд научни изследвания касаят не инвестираната сума, а ефективността

Инж. Теодора Георгиева, управител на Био Трии, коментира че основният принос, на който трябва да почива инвестирането на Фонд научни изследвания е приносът на проекта. ФНИ не финансира вече малки и средни предприятия, тъй като те попадат към Националния иновационен фонд. Но този фонд не финансира проекти в селското стопанство. Инж. Георгиева акцентира, че трябва да се подкрепят сектори, които са приоритетни за страната, а не да се правят самоцелни инвестиции. Според нея държавата има достатъчен капацитет, но липсва обединяващия елемент, че науката трябва да е в подкрепа на бизнеса.

Бизнесът според Георгиева, има добра комуникация, но отговори на въпроси рядко се получават, което е търсеният ефект.

Финансирането за иновации за новия програмен период е над 1 млн.евро. Много малко обаче, коментира Теодора Георгиева, които се интересуват от кандидатстването за иновациите. Затова е добре да има по-шумни информационни кампании.

Биотехнологичният сектор извън България е много апетитен и компаниите се финансират чрез фондовите борси, но засега Георгиева не вижда такъв широк интерес към техния сектор, ако компаниите се насочат към първични публични предлагания.

 

Какво представлява инвитро размножаването на дървесни и растителни видове и конкурентоспособни ли сме. На този и още интересни въпроси отговаря инж. Теодора Георгиева. Цялото интервю в студиото на Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, в следващия видео материал: