ВАС отхвърли жалбата на Андрей Гюров за отстраняването му

Искането му е сметнато за неоснователно

29.07.2024 | 19:39 Редактор: Беатрис Младжова
Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

Върховният административен съд отхвърли като неоснователно искането на Андрей Гюров за спиране на допуснатото по закон предварителното изпълнение на решение на Управителния съвет на БНБ, с което е отстранен от длъжност.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, като делото предстои да бъде разгледано по същество на 2 август, петък от 11 часа.

Върховните магистрати приемат, че спирането на изпълнението на правомощията на подуправителя по своята същност представлява временна мярка, която се налага по изключение при определени предпоставки и за определен период от време - след влизане в сила на обжалвания административен акт и изпращане на компетентния орган за предсрочно освобождаване, до приемане на решение за освобождаване. 

Какви са исканията на Гюров?

С тези разпоредби законодателят защитава обществения, респективно държавния интерес при изпълнение на правомощията си членовете на управителния съвет да отговарят на изискванията за заемане на длъжността и в този контекст предотвратява настъпването на вреди при прието от органа несъответствие.

В искането на Андрей Гюров не се съдържат твърдения, които да обосновават значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда за адресата от акта в резултат от неговото предварително изпълнение. От наведените доводи и представените доказателства не се установява да е налице опасност от настъпване на вреди, противопоставими на бранения от законодателя обществен интерес и респективно обосноваващи необходимостта от спиране на допуснатото по закон предварително изпълнение. 

При липса на твърдения в тази посока, не може да се направи преценка нито за характера на значителните и трудно поправими вреди, които биха настъпили от предварителното изпълнение на решението, нито за техния мащаб.

Върховните магистрати приемат, че не на последно място, в рамките на настоящото производство не могат да бъдат обсъждани наведените доводи във връзка с прилагането на принципа на ефективност, изведен в практиката на Съда на Европейския съюз, относно спазването на изискванията за ефективна защита на правата, гарантирани от правния ред на ЕС, включително изследването на всички относими факти и обстоятелства и спазването на процесуалния закон относно събирането и кредитирането на доказателствата в производството, доколкото това касае съществото на производството по обжалване на процесното решение на Управителния съвет на БНБ. 

Снимка: БГНЕС