ИТН стартира преговори: БСП настоя за стабилност, ДПС отказа

Пеевски нарече говоренето на ИТН "имитация на политика"

29.07.2024 | 19:11 Редактор: Деси Николова

"Има такъв народ" (ИТН) вече изпрати на партиите покани за разговори. А отговорите не закъсняха. Делян Пеевски определи действията на хората на Трифонов като скрита предизборна кампания. От БСП пък са категорични - всеки шанс за редовен кабинет трябва да бъде оползотворен. 

"Парламентарната група на ДПС няма да участва в преговори за съставяне на кабинет с третия мандат, не защото не вярваме в необходимостта от това България да има стабилно и отговорно правителство, а напротив - защото не приемаме с евтин популизъм и клишета да се губи ценно политическо време на страната. Празното говорене на ИТН, което показва политическата им немощ и напъните на временния обитател на "Дондуков" 2, са имитация на политика и отсъствие на отговорност пред хората", заяви в своя позиция председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

БСП отива на среща с ИТН

И докато едни отказват, то други смятат, че не е нормално в рамките на 3 години страната ни да ходи 6 пъти на избори. Така БСП ще отиде на среща с ИТН и ще настоява за социална политика, здравеопазване и мир. 

"Надяваме се, че той ще бъде използван като връщане на диалога между политическите партии и да се стигне до пресечни точки за развитието на страната. Дано да има тази воля на мъдрост, на държавническо мислене, на диалог, за да се стигне до редовен кабинет и до нормализиране отношенията в политическото пространство", каза председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

В утрешния ден ИТН започват разговорите първо с независимите депутати в 50-ото Народно събрание, но разделени на три - тези, които са били във "Величие" и тези, които са били в ДПС. Калоян Методиев, който беше от парламентарната група на БСП, е поканен да се включи в разговорите с бившите депутати на "Величие". 

"Поканен съм във формат "Величие 2". Не знам с какви аргументи сте ме причислили и поставили точно в тази група. Готов съм на самостоятелна или обща среща, но не и на групови разделения, които биха подчертали различията помежду ни", написа в своя позиция Методиев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR