fallback

ДПС (без Пеевски и група) с предложение за 320 млн. лв. за втори транш за "украинска помощ"

Земеделските стопани продължават да са в изключително тежко положение

29.07.2024 | 17:20 Автор: Искра Ангелова

Народните представители от ДПС (без Пеевски и група) са внесли предложение в деловодството на Народното събрание за изменение и допълнение на приетия на първо гласуване на 24 юли 2024 г. Законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България. То е за увеличение на държавните помощи в сектор Земеделие с 320 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие".

Народните представители мотивират предложението си с това, че ще осигури изплащане на втория транш по "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и държавна помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Какви са мотивите на ДПС?

В мотивите си народните представители от ДПС подчертават още, че земеделските стопани продължават да са в изключително тежко положение след поредицата икономически кризи от 2020 г.

"Неблагоприятните климатични събития през последните седмици също се отразяват много сериозно на първичното производство на селскостопанска продукция - вкл. върху прилагането на основните технологични изисквания при отглеждането на културите, което може да доведе до значително намаляване на площите и свиване на производството. Предоставянето на държавната помощ е изключително важно за тяхното оцеляване, гарантиране непрекъснатостта на селскостопанското производство и на продоволствената сигурност", се пише още в мотивите на вносителите.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback