fallback

Наши ученици извоюваха множество отличия по физика в Иран и Грузия

Те се завърнаха с 9 медала от състезанията

29.07.2024 | 17:09 Автор: Беатрис Младжова

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави, като общият брой участници беше 198. 

Сребърен медал завоюва Баян Гечев от 12 клас на СМГ "Паисий Хилендарски", а единадесетокласничката Юнсин Ху от същата гимназия взе бронзово отличие. Такива спечелиха също Георги Костадинов от 12 клас на ППМГ "Акад Никола Обрешков" в Бургас, Гео Калфов от 12 клас на ПЧМГ в София и Илия Ников от 11 клас на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново. Ръководители на отбора са проф. дфн Мирослав Абрашев и доц. д-р Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Ден преди да отпътуват за Иран най-добрите ни ученици по физика се завърнаха от Европейската олимпиада по физика с четири медала от Грузия - един сребърен медал и три бронзови в рекордна за олимпиадата надпревара от 54 държави.

Сребърен медал спечели Баян Гечев. Бронзовите отличия бяха за Гео Калфов, Георги Костадинов и Илия Ников, а малко не достигна на Илия Василев (11 клас, ПЧМГ) да вземе медал. Техни ръководители са доц. д-р Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Състезанието се проведе в два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Следващата година България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по физика, която ще се проведе в София.

Снимки: МОН

fallback
Още от България
fallback