Хеликоптерите ни са направили летателните си часове и ще разчитаме на Франция

Димитър Главчев и Калин Стоянов дадоха актуална информация за пожара, който се прехвърли на наша територия

29.07.2024 | 14:08 Редактор: Беатрис Младжова

Вече 12-и ден продължава пожарът в планината Орвилос в близост до българската граница. Пожарът, който изпепели над 15 000 хектара гори и ниска растителност, вече е на българска територия. Гърция е изпратила летателна техника и два наземни отряда в помощ на българските си колеги.

Борбата с огъня продължават да водят пожарникари, горски служители и военни. От въздуха помощ днес се разбра, че няма да има, защото българските хеликоптери са направили летателните си часове и не могат да летят временно.

"След като натрупат определени летателни часове, трябва да влязат в режим, който е на обслужване, най-вероятно днес няма да можем да работим с нашите хеликоптери", коментира служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Подкрепа от Европейския съюз

Пристига помощ и от Франция.

"Молбата на Министерството на отбраната беше много прецизно да се използват хеликоптерите. В момента, в който има възможност, ще се включат и те. Утре ще се включат в акцията два френски самолета, те кацат след обяд в Пловдив и имат възможност утре и в сряда да действат активно. Те имат голяма вместимост - 7 тона събират с едно загребване. Благодарим на Франция за помощта", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Огънят вече е близо до минните полета на българска територия и затова на първо място се мисли за безопасността на хората, които гасят пожара, каза Калин Стоянов.

"Това ни затруднява най-много - да бъдем точно на терен в най-голяма близост до пожара", поясни той.

От гръцка страна гасят активно по въздух. Огнищата обаче продължават да са много и бързо се разпалват с повишаването на температурите през деня.

Вижте повече в репортажа.

Снимки: БГНЕС