fallback

Четири дни след трагедията: Какво не знаем за взривовете край Елин Пелин?

От община Елин Пелин поискаха обучение на кметовете при такива инциденти

29.07.2024 | 13:48 Автор: Вяра Димова

Вече е ясна причината за смъртта на двамата мъже, чиито тела бяха открити на територията на опустошените от бедствието складове край Елин Пелин. Те са намерени близо до сервизното помещение. А причината за смъртта е баротравма, т.е. починали са от взрива. ДНК експертиза ще покаже самоличността им.

Разпитани са 8 души, предстоят разпити на още хора. Отцепен остава пътят между Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. Той ще бъде отворен, когато приключи частичното бедствено положение.

Четири жертви на мощния взрив

"Направихме оглед на малка част от местопроизшествието. В близост до сервизното помещение на склада на фирмата открихме телата на двама души. Бяха силно овъглени", съобщи окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Комисия ще обследва щетите, а хората ще бъдат обезпечени.

"Все още има откъслечни взривове, които не са опасни, но са опасни за разследващите органи", посочи областният управител Силвия Арнаутска.

"Има разпръснати много пиратки, фойерверки, опасни за гражданите. Има нарушени дограми, мазилки. Все още има хора, които не са в самите къщи", информира кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Предстои и излизане на нови детайли около взрива на складовете. 

"Докато не приключи цялостният оглед на района, не можем да бъдем категорични по отношение на това какви експертизи предстои да бъдат назначени. Едва 1/8 огледахме", каза Иван Делчев от Националната следствена служба.

Относно спора между местната и изпълнителна власт за системата за оповестяване BG-ALERT, от община Елин Пелин поискаха обучение на кметовете. Така ще могат да могат да реагират максимално бързо и адекватно при сформиране на кризисни щабове.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback