fallback

"Има такъв народ" взе третия мандат и обяви: Ще разговаряме с всички партии и с независимите депутати

Тошко Йорданов заяви, че разговори с другите партии ще започнат още от утре

29.07.2024 | 12:15 Автор: Деси Николова

Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН).

"Това е последният шанс пред 50-ото Народно събрание да излъчи правителство и да не отлети без съществени постижения в историята.  От самото начало вие застъпвате тезата за необходимостта от редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. На фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори сред редици от тях, вие демонстрирате устойчивост и се надявам това да ви помогне за успешната реализация на мандата", заяви Радев, обръщайки се към представителите на ИТН.

Президентът подчерта, че това не е лека задача и се надява от партията да подходят с необходимата отговорност към мандата.

"Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат. Според нас е дори по-голяма отговорност, отколкото първите два мандата. Ние ще подходим изключително практично и с разум. Ще проведем разговори с всички парламентарно представени партии и с независимите депутати. Не е тайна нашето мнение, че за излизане от кризата, в която е страната, е необходимо бъдещото управление да стартира с широка парламентарна подкрепа", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той заяви, че разговорите с другите партии ще започнат още от утре. От ИТН ще положат усилия за съставяне на правителство. Срещите ще бъдат по приоритети, а след това и за персонален състав на кабинета. Ако мандатът не бъде реализиран, отново отиваме на предсрочни парламентарни избори.

"База за здрав разум има. Ние ще подходим отговорно, загърбвайки всякакви лични реплики. Ще обсъждаме приоритетите, проблемите и начините за тяхното решаване. Надявам се до края на седмицата да имаме представа дали ще има възможност за съставяне на правителство с третия мандат. Ще проведем разговорите с партиите в присъствието на медиите", уточни още Йорданов след връчването на третия мандат.

Разговорът с държавния глава продължи по-малко от 20 минути, а след него ИТН бяха оптимисти.  А дали наистина има здрав разум, ще разберем след края на разговорите за кабинет.

fallback
Още от България
fallback