fallback

Жълт код за високи температури за по-голямата част от страната

На места се очаква термометрите да отчетат 40 градуса

29.07.2024 | 06:00 Автор: Вяра Димова

Новата седмицата идва с поредна порция жеги. Жълт код за високи температури е обявен в понеделник в по-голямата част от страната, съобщиха от НИМХ. Минималните температури днес ще бъдат от 17 до 23 градуса, по Черноморието - до 21-23 градуса. Преди обед ще бъде слънчево. В следобедните часове облачността над страната ще бъде разкъсана. Късно през нощта, около полунощ, в Добруджа ще превали.

Вятърът ще бъде слаб със скорост до 25 км/ч.  Максималните температури ще бъдат от 31 до 39  градуса, в югозападните райони - до 40, а по Черноморието до 33 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

По Черноморието ще бъде слънчево и ветровито. Температурата на морската вода ще бъде от 28 градуса по северното крайбрежие, до 28-29 градуса по южното.

Над  планините следобед ще има купести облаци, повече в Източна Стара планина. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде умерен. Максималните температури за деня, над 2500 метра височина, ще бъдат около 15 - 17 градуса, а на 1500 метра височина - около 22-23 градуса.

Във вторник ще премине облачна вълна, с повече облаци над северните райони, като през нощта, срещу сряда, ще превали в Добруджа. В сряда повече облаци ще има по Черноморието, а на запад ще бъде слънчево. В четвъртък  от север ще проникне по-влажен въздух. В петък над страната от запад на изток ще премине облачна вълна, но ще остане без валежи.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback