Искаме от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

"При добро стечение на обстоятелствата той ще може да заработи във вторник", обяви министър Калин Стоянов

28.07.2024 | 16:17 Редактор: Вяра Димова

Страната ни ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Битката там продължава 10-и ден, като противопожарните сили на двете държави работят съвместно. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана.

Страната ни разполага само с военните хеликоптери, които и сега участват в гасенето, но, по думите на вътрешния министър, самолет би бил далеч по-ефективен.

"Ще поискаме самолет, който действително, аз се убедих как, в рамките на 10-12 секунди успява да напълни между шест и седем тона вода. Т.е., ние вече задвижихме този механизъм, предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата този самолет ще може да заработи във вторник".

По-рано днес военен хеликоптер отново се включи в гасенето на пожара в района на българо-гръцката граница. На терен за пореден ден са и 22-ма военнослужещи.

Снимка: БГНЕС