Жители на Гара Елин Пелин редовно чували пиротехника от складовете

Описват щетите по къщите

28.07.2024 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Започна описването на щетите по къщите в Гара Елин Пелин, които пострадаха при взривовете в складовете за пиротехника.  Най-засегнати са постройките на първите улици към склада, които са на около 700-800 метра от епицентъра.  Най-честите поражения са счупени прозорци и пукнати мазилки.

"Вечеряхме и гръмна, разтресе цялата къща. После свистене се чу", сподели мъж от Гара Елин Пелин.

Той, както и други жители заявиха също, че често около складовете гърмят пиротехника. 

"Ходил съм в склад за пиратки. Хората, които са там охрана, пият бира понякога вечер и гърмят пиратки", каза друг местен жител. 

Няма замърсяване на въздуха в района на складовете

Междувременно последните данни от РИОСВ показват, че качеството на въздуха в района е в нормата.

Към 12  часа днес показателите за ФПЧ10 сочат 11 mg/m3, като от полунощ този показател постепенно пада от 28 mg/m3 (микрограма на кубичен метър). Средноденонощната стойност за изминалото денонощие на 27 юли показва 27 mg/m3, което е под регламентираната норма от 50 mg/m3. За сравнение за 26 юли измерената средноденонощна стойност беше 39 mg/m3.

Данните от мобилната лаборатория потвърждават, че през изминалото денонощие и към момента няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)