fallback

Дилемата пред МВР: Да изнесат невзривените фойерверки или да ги обезопасят на място

Високотехнологичните изделия са били съхранявани при спазване на правилата

28.07.2024 | 10:32 Автор: Елеонора Танева

Служителите на СОБТ, които се влезли снощи в складовете са имали за задача да обезопасят това помещение, в което при огледа е установено голямо количество високотехнологични изделия от най-висок клас, съхранявани при спазване на правилата за това.

"Обсъждахме различни варианти, единият от който бе изнасяне на цялото това количество от склада, но това означаваше в продължение на няколко часа да се влиза с много тежка техника, както и да се намери подходящото място за съхранение на продукцията. Така взехме правилното за момента решение - цялостно обезопасяване на склада с термопанели, огнеопорна пяна и други средства, и това бе извършено от колегите", заяви вътрешният министър Калин Стоянов, който за пореден ден е на мястото край взривовете в складовете за фойерверки в района на Елин Пелин.

Риск от много по-мощен взрив

Вътрешният министър допълни, че хората, които знаят какво се съхранява в склада, са обяснили, че ако там възникне взрив, той ще е няколко пъти по-мощен от всички заедно преди това.

"Затова правилно и адекватно взехме решение хората да бъдат евакуирани", подчерта министърът на вътрешните работи.

Предстои изключително дълго и тежко разследване

Калин Стоянов уточни, че което ще се прави и  решенията, които ще се вземат, ще бъдат съобразени единствено  с това да не излагаме на риск живота и здравето на колегите, които ще влизат вътре, подчерта министър Стоянов. Тепърва ще се изясняват всички факти и обстоятелства около тежкия инцидент, има образувано следствено дело, което е поето от НСлС и прокуратурата, с които ние ще работим заедно.

Снимка: Пресцентър на МВР

fallback
Още от България
fallback