fallback

Две станаха жертвите на взрива край Елин Пелин, комисия започна да описва щетите

Новите експлозии затрудняват работата на терен

27.07.2024 | 13:33 Автор: Вяра Димова

Втора жертва на взривовете в склада за фойерверки – почина 20-годишната жена, която пострада тежко при инцидента в Елин Пелин и беше приета в болница "Пирогов". Предполага се, че на територията на склада са останали още двама души.

Преди ден издъхна специалистът по взривна техника доц. Петър Шишков. Тази нощ почина и неговата дъщеря. Двамата бяха приети в лечебното заведение в много тежко състояние - обгазени и с висок процент изгаряния. 

Животът в Елин Пелин се нормализира

"Обстановката е абсолютно спокойна. Вчера пожарът беше напълно локализиран. Изчаках органите на реда, разпоредих връщане на хората по домовете и пуснахме тока", съобщи председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков.

За евакуираните е била предвидена възможност да пренощуват в читалището, но месните не се възползвали от нея, защото намерили подслон при близки. Евакуираните къщи са около 40.

"МВР видя, че ако изпълним предписанията BG-ALERT - да евакуираме цялото население, ще всеем само смут и паника", обясни още Бранков.

"Не можех да го разбера на телефона, не съм обърнал внимание, телефонът ми е обикновен. Вечерта минаха и от уважение към тях напуснах дома си, иначе не бих предпочел да се евакуирам", сподели жителят на Гара Елин Пелин - Трифон Павлов.

Комисия описва щетите след взривовете. Рано тази сутрин се чуха нови взривове, което бави работата на разследващите.

"Наново започваме да отчитаме прословутите 24 часа, с които целим да създадем безопасни условия за нашите момчета", посочи съветникът на вътрешния министър Николай Николов.

"За момента, след като има гърмежи, ние сме предпазливи и трябва да сме по-консервативни, за да не пострада някой от нашите служители", категоричен е директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Разследването трябва да изясни причините за взрива, включително и дали складът е построен и е работил по правилата.

"Към този момент знам, че всичко е изпълнено по закон към момента на издаване разрешително за строеж", коментира кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback