fallback

Бойко Борисов: Десислава Атанасова никога не ми е била дясна ръка

Депутатите с остри коментари заради отмените промени в Конституцията

26.07.2024 | 18:59 Автор: Деси Николова

С гласовете си конституционните съдии отмениха съдебната реформа. В тези действия от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) съзряха модела на "превзетата държава".

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората? Не! Убеден съм, че сегашната система е създадена така, че да има хора в цялата структура, които не работят за справедливост, а за поддържане на "превзетата държава". Както при избора на Сарафов целият Висш съдебен съвет гласува в строй, сякаш някой им натисна бутона Enter", написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в социалните мрежи.

"Това решение ще има сериозни последици за правовия ред в България - чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество", заяви депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

Бойко Борисов с категорична позиция по казуса

Още преди вота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да има влияние върху членове от Конституционния съд (КС).

"Атанасова никога не е била моя дясна ръка, никога, да ви кажа. Оттогава не съм я чувал. Г-н Белазелков беше моята лява ръка. Когато президентът еднолично си назначава конституционни съдии, те какви са? От съдебен министър ставаш конституционен съдия, а вие ме гледате за един човек", коментира Борисов.

Реакциите на останалите партии

От ДПС запазиха мълчание, а от "Възраждане" обвиниха именно Делян Пеевски в овладяване на съда.

"Ние сезирахме КС за всички текстове. Оказа се, че този път КС за пореден път взема решение под натиск на Пеевски, защото това е неговият съд. Вижда се и в списъка на съдиите, които са гласували", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Според БСП е възможно върху конституционните съдии да е оказан политически натиск, а според ИТН това е знак за зависимост на всички инстанции.

Междувременно депутатите гласуваха ваканцията си. Ще почиват само две седмици през август. По правилник им се полага един календарен месец - от 1 до 31, но ще отсъстват от работа между 17 и 31 август.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback