Въпроси без отговори около взривовете и смъртта на доц. Петър Шишков

Според Николай Николов е малко вероятно грешката да е направена от загиналия специалист

26.07.2024 | 18:45 Редактор: Толя Стоянова

Започва разследване на трагичния инцидент в Елин Пелин. Охранител на взривените складове се прибрал без да подаде сигнал за взривовете в склада за фойерверки. Това сподели съветникът на вътрешния министър и бивш ръководител на Пожарната Николай Николов.

Според него е малко вероятно грешката да е направена от загиналия доц. Петър Шишков, тъй като той е опитен експерт по взривни вещества. 

Доц. Шишков е пристигнал с микробуса си в склада на Гара Елин Пелин, за да вземе пиротехнически средства за събитие.

"Взривът е започнал в офиса, не в складовете. Станал е взрив, който е изхвърлил дъщеря му на 6-7 метра извън сградата. Той дори е помогнал да я натоварят на линейка", коментира експертът по боеприпаси полк. Красимир Петров.

Според дългогодишния началник на Пожарната обаче - грешка на опитен човек като Шишков е малко вероятна. Същевременно един от охранителите на обекта е бил издирван от полицията.

"Аз останах много радостен сутринта, като говорих с нашия министър и беше изненадан от моя въпрос "Къде е охранителят". Каза: "Жив и здрав е". Най-интересното е, че без да се обади, се е прибрал сам вкъщи и е издирван след това", каза съветникът на министъра на вътрешните работи Николай Николов.

Пожарникарите на място не могат да влязат в тлеещите складове, за да потърсят следи от издирваните хора. 

"Подобни складове имат специални помещения, в които евентуално могат да се укрият хората при някаква ситуация", добави Николов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.