Отмяна на съдебната реформа: Какво променя решението за поправките в Конституцията?

Конституционният съд запази ограничените правомощия на президента при избора на служебен премиер

26.07.2024 | 18:34 Редактор: Тодор Петров

Конституционният съд отмени съдебната реформа. Магистратите решиха, че промените в основния закон, засягащи работата на Висшия съдебен съвет и проверките на дейността на главния прокурор, са противоконституционни. 

Висшите магистрати запазиха поправките, които ограничиха правомощията на президента при избора на служебен премиер. 

Малко след 14 часа дългоочакваното решение стана ясно. Конституционният съд отмени разделянето на Висшия съдебен съвет на две, ограничаването на правомощията на главния прокурор и въвеждането на механизъм за разследване на обвинител номер едно. 

Остават в сила промените, които ограничават правомощията на президента за съставяне на служебен кабинет, както и възможността народни представители да бъдат с двойно гражданство. За тези поправки гласовете на 12-те съдии бяха разпределени по шест.

"За вземане на решение са необходими 7 съдии да са подкрепили една от двете позиции - "за" или отхвърляне на искането на сезиращите субекти", обясни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Решенията на съда идват два дни след оповестяването на доклада на Европейската комисия, в който измененията бяха приветствани. 

Вижте повече в репортажа.