fallback

МОСВ: Въздухът не застрашава хората и животните край Елин Пелин

Няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон

26.07.2024 | 17:54 Автор: Тодор Петров

На всеки кръгъл час в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се получават данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин след възникналия пожар в склада за фойерверки. Към настоящия момент измерените показатели за качеството на въздуха не дават предпоставка за застрашаване на живота и здравето на хората и животните в региона.

Мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда е разположена за непрекъснат мониторинг в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада – най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване, и ще остане колкото е необходимо.

Към настоящия момент данните от мобилната лаборатория потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

От МОСВ припомнят, че по предварителни данни в първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10). Максимално из-мерената стойност е в 4:00 часа след полунощ – 128 микрограма/м3, като до 12 часа днес стойностите бяха нормализирани до 12 mg/m3.

Данните, събрани през следобедните часове днес за часова концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10), показват тенденция за нормализиране: в 13 часа – 13 mg/m3, в 14 часа - 12 mg/m3, в 15 часа – 12 mg/m3, в 16 часа – 13 mg/m3, в 17 часа – 11 mg/m3.

Нормата за концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10) е средноденонощна и е 50 микрограма/м3. Предстои да бъдат събрани всички данни за 24-часовия период, за да се извърши окончателна оценка.

Мобилната станция ще продължи да следи качеството на въздуха в района и да предоставя информация за актуалното състояние.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback