Румен Радев: Партиите да използват последния шанс на третия мандат

Да преосмислят позициите си и своето виждане за бъдещето на България, призова президентът

26.07.2024 | 17:13 Редактор: Тодор Петров
Президентът с апел към партиите.

"Надявам се политическите партии в 50-ото Народно събрание да използват предоставеното им време преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство, да преосмислят позициите си и своето виждане за бъдещето на България, да проявят максимална конструктивност и да използват този последен шанс", заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси в Париж, където е на посещение по повод откриването на Олимпийските игри.

Държавният глава изказа съболезнования към семейството на доц. Петър Шишков, който загина вследствие на взрива на склада за фойерверки до Елин Пелин. 

"Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая", заяви президентът и призова за спазване на всички правила и мерки за безопасност и засилен контрол на всички места, на които се борави с опасни материали.

"Очаквам решенията на Конституционния съд да допринасят за независима съдебна система, за ефективно правосъдие и справедливост, за ефективно управление на държавата и най-вече за ясна политическа отговорност на всеки, който управлява", заяви Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за очакваното решение на Конституционния съд, който бе сезиран от държавния глава за обявяване на противоконституционност на част от приетите от 49-ото НС промени в Конституцията.

"Вярвам в нашите спортисти и вярвам, че ще се раздадат докрай на Олимпиадата", каза още президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR