fallback

Тошко Йорданов: Конституционният съд е политически овладян

"Христо Иванов за пореден път доказа, че е некадърен юрист", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ"

26.07.2024 | 17:26 Автор: Толя Стоянова

Според председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов има доказателство, че Конституционният съд, вместо да е независим и отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети, които парламентът контролира и които правят изборите, остава.

Йорданов подчерта, че тази част остава, но не защото решението на Народното събрание е противоконституционно, а защото КС не може да вземе решение, тъй като няма мнозинство и гласовете са 6 на 6.

"Те нямат решение, че това е правилно. Нямат решение, че това е неправилно. Отпада, защото двама от съдиите – Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, са политически назначения точно в периода, когато се правеха промените в Конституцията", каза той.

Йорданов определи като "най-страшно", че "КС е политически орган вече", а "лошо направените промени в Конституцията са вредни за цялата държава".

"За едното решение има мнозинство. Там, кой каквито и симпатии да има, има огромно мнозинство в едната посока. Докато в другото, което е чисто политическото, там имаме политическата намеса на двама конституционни съдии. Десислава Атанасова е и вносител на тези кьопави промени", коментира той и констатира, че в България вече няма инстанция, към която човек да се обърне и да е независима от управляващите в момента.

Попитан от кои партии е овладян КС, Йорданов отговори, че от сглобката.

"Сглобката си овладяха КС. Проблемът е, че половината от сглобката – ПП-ДБ, излязоха глупаците в сглобката, защото другата половина ги надигра и подигра в момента с тези решения. Това, което предложиха ПП-ДБ в съдебната реформа, е отхвърлено с шут. Нещата, които уреждат ГЕРБ, остават. Христо Иванов за пореден път доказа, че у некадърен юрист", добави още Йорданов, цитиран от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback