fallback

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за въвеждане на еврото

Със законопроекта не се определя конкретната дата на въвеждане

26.07.2024 | 17:00 Автор: Деси Николова

Парламентът прие на първо четене законопроекта за въвеждане на еврото в Република България със 114 гласа "за", 37 "против" и 11 "въздържал се". 

В подкрепа гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и десет депутати, нечленуващи в парламентарна група. "Против" бяха от "Възраждане", "БСП за България" и двама независими депутати, а от "Има такъв народ" се въздържаха. 

Със законопроекта се определят ключови за преминаването към единната европейска валута правила - за превалутиране и за закръгляване. Въвеждат се преходни периоди, които ще позволят на гражданите да се адаптират към новата валута.

Преходни периоди

В рамките на "периода на двойно обозначаване" цените и другите парични суми за плащане ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро. Това задължение ще започне един месец след датата на влизане в сила на Решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от Република България и ще остане в сила за срок една година след въвеждането на еврото.

Въвежда се "период на двойно обращение на лева и еврото". В срок до един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото едновременно ще бъдат законни платежни средства. След изтичането на този период левът ще престане да бъде законно платежно средство.

Предвидено е Българската народна банка (БНБ) да обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс. През първите шест месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките). За същия период "Български пощи" ЕАД ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция.

Всички сметки - разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро на датата на въвеждане на еврото в България. От тази дата и титулярите на сметки ще могат да теглят от сметките си само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка.

Регламентирани са и правилата във връзка с адаптирането на информационните системи за работа с евро, както и адаптирането на регистри, счетоводни документи и други документи към еврото.

Със законопроекта не се определя конкретната дата на въвеждане

Не се определя и официалния валутен курс. Датата и курсът ще бъдат определени от Съвета на ЕС с единодушно решение на държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и Република България, се посочва в доклада на бюджетната комисия в парламента, предаде БТА.

Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта за въвеждане на еврото в България беше съкратен на три дни, като срещу това възразиха от "Възраждане".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback