МВР: Вероятно човешка небрежност е довела до взривовете в складовете

Над 100 човека са настанени в спортната зала в Елин Пелин

26.07.2024 | 14:55 Редактор: Елеонора Танева

Продължават облитания и обливанията складовете за фойерверки край Елин Пелин.

"Няма горящ жив огън, има тлеене в засегнатите складове, това предполага хаотично взривяване на пиротехнически изделия", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Той уточни, че превантивно се правят просеки в северозападната част на Гара Елин Пелин и в югозападната част на град Елин Пелин с цел превенция, ако се разрази пожар в полето. 

"Колеги от СОБТ със специализиран техника влязоха в максимална близост и констатираха, че не може да се вкарат сили, които да гасят по земя", допълни Кангалджиев. 

Следователи вече работят в складовете на голямата търговска верига в района, които пламнаха от излетели на стотици метри фойерверки.

Охранителят е спасил двама души

Продължават разговорите с охранителя, който се е притекъл пръв на помощ в района. След като е възникнал взрив, е отишъл и е извлякъл момиче и мъж. 

"Впоследствие 6 доблестни пожарникари влязоха в горящия и гърмящ  епицентър и извадиха бащата и дъщерята", уточни главният секретар на МВР.

Има данни, че починалият професор е правел подготовка на пиротехника за тържество. Па думите на Димитър Кангалджиев вероятно до трагедията се е стигнало заради човешка грешка.

Полицаи пазят изоставените къщи

Има данни за настанени над 100 човека в спортната зала в Елин Пелин. От полицията молят за търпение, за да се завърнат в домовете си, когато това е безопасно. Екипи обикалят района и следят да няма посегателства над имуществото на хората.

Кангалджиев каза, че по негова преценка и на вътрешния министър е задействана системата BG-ALERT, след като е видял на място какво се случва още на 15-ата минута.