Осигуряват 11 млн. лв. за научни проучвания на Антарктида

Увеличението на финансирането е двойно, съобщи министър Галин Цоков

26.07.2024 | 14:46 Редактор: Вяра Димова
Повече пари за изследвания.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че е осигурено двойно увеличение на финансирането на българските експедиции и проучвания в Антарктида. Той присъства на честването на третата годишнина от придобиването на научноизследователския военен кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК).

"В момента се изпълнява второто издание на програмата за полярни изследвания, като за периода 2022 – 2025 г. е осигурено двойно по-голям бюджет спрямо предходния период", посочи той.

За трите години по програмата се предоставят почти 11 млн. лева за научни проучвания на Антарктида и Арктика.

Научноизследователският кораб представлява допълнителен модул на Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски", създадена през 2018 г. Обектът е част от Националната пътна карта за научна инфраструктура, която се финансира от Министерството на образованието и науката. В консорциума ѝ участват Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт.

С придобиването на кораба се отвори нов хоризонт и потенциал за разширяване на научните изследвания. С негова помощ не само се изпълняват научни проекти в Южния океан, но и се подпомага логистично строежът на нова модерна лаборатория на остров Ливингстън, където е ситуирана Българската антарктическа база, стана ясно по време на събитието, пише БГНЕС.

Министър Цоков отбеляза, че страната ни планира да отдели и сериозни средства за новата лаборатория.

Снимка: БГНЕС