fallback

Как промените в Конституцията може да се окажат в противоречие с основния закон

Три са хипотезите, каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова

26.07.2024 | 14:10 Автор: Беатрис Младжова

Последните промени в Конституция бяха направени миналата година през декември по време на кабинета "Денков - Габриел". Част от тях обаче не се харесаха на президента и някои депутати. Така в началото на тази година до Конституционния съд бяха пуснати две жалби - относно назначаването на служебните кабинети и разделянето на Висшия съдебен съвет на две части. 

"Ако направените промени в Конституцията бъдат обявени за противоконституционни, трябва да се види на какво основание е решението. Има три възможни варианта за обявяване на противоконституционност. Първият е нарушение на процедурата, вторият е некомпетентен орган и на трето място е вътрешно противоречие между норми от по-висш порядък на Конституцията с норми от по-нисък порядък. В зависимост от това кой от тези 3 аргумента са използвали, ако има обявяване на противоконституционност, то тогава вече може да се каже и каква би била последицата", заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Най-вероятно е да има обявяване на противоконституционност заради това, че Народното събрание е променило разпоредби, които са в компетентността на Великото народно събрание. Когато некомпетентен орган извършва промяна, то се счита, че не е била реализирана", допълни тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback