Взривовете край Елин Пелин отекнаха в парламента с коментари и призив за мобилизация

Александър Симидчиев каза кои са рисковите групи след изгарянето на фойерверките и пиратите

26.07.2024 | 13:57 Редактор: Вяра Димова

Взривовете край Елин Пелин отекнаха и в парламента. Коментари дойдоха от групите на ГЕРБ, "Възраждане", "Продължаваме промяната" и ИТН. 

"Единственото, което е важно в момента, е да се ограничи да няма пострадали жители от околните места, да се запази животът на пожарникарите. Едно време в такива случаи пожарникарите веднага ни вкарваха вътре в пожара. Който оцелее – оцелее. Сега нищо не налага това да се прави", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в толкова опасни нива. Те са опасни за хора, които са с повишена чувствителност. Това са хора с хронични белодробни заболявания, както и хора в напреднала възраст с намалени функции на белия дроб или на сърдечно-съдовата система. Ако имат оплаквания, трябва навреме да стигнат до лекар, за да не се развиват нещата по-късно", препоръча пулмологът и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Александър Симидчиев.

"Нямаме организация, която да реагира при бедствия и аварии", на мнение е лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

От "Възраждане" обявиха, че внасят законопроект, в който предлагат да се създаде Агенция по гражданска защита, за да могат хората да бъдат обучавани.

"Имаме огромна нужда от мобилизация", категоричен е Костадин Костадинов.