Пиратки и фойерверки още гърмят край Елин Пелин, двама души са в неизвестност

Хеликоптери обливат района на складовете

26.07.2024 | 13:35 Редактор: Елеонора Танева

Една жертва, млада жена се бори за живота си, двама души са в неизвестност - това е равносметката след взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин. Фойерверки и пиратки продължават да гърмят в помещенията.

Силни взривове, тътени, уплах и безсънна нощ. Така преминаха последните часове в село Гара Елин Пелин. 

Кошмарът от първо лице

"Страхуваме се. Не сме спали цяла нощ", каза баба Илинка. 

Гърмежите от запалилите се складове с пиротехника продължават и в момента, но по-рядко. Опасност за жителите няма, заявиха от общината . Районът продължава да бъде отцепен, а евакуираните жители все още не могат да достигнат до домовете си. 

"Към 18:30 снощи започна гърмене, беше ясно, силно трещене, първо реших, че е гръмотевица. След това от базата започна силно да трещи, изпаднахме в паника", сподели за преживения ужас Лили Стойнова. 

Взривовете продължават

Пожарникари, военни, три джипа тип "пустинна котка" пристигнаха, за да може да бъде овладян огънят. 

"Ситуацията в склада е затихваща спрямо първоначалния момент на инцидента. Имаме все още много пиротехнически изделия, които не са избухнали. Не е добре да влиза жива сила с складовете, защото пиротехническите изделия при тяхното задействане се изстрелват осколки във всички посоки", обясни комисарят от СОБТ Кирил Желев.

Все още не е ясно състоянието на хората, които са вътре в складовете. 

Хубавото е че складът, в който се очаква че има около 2 тона тротилов еквивалент не е засегнат", подчерта служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Замерванията на въздуха не показват отклонения

"Няма опасност за населението. Измерват се нормите на въздуха, няма завишени стойности. Имало е подсигурена храна, вода, одеала, но никой не се е възползвал", каза кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Все още има опасност за един от складовете. Именно в него се съхранява голямо количество пиротехника. Смята се, че той е най-взривоопасен. Затова властите са предпазливи с връщането на хората по домовете им. Окръжна прокуратура - София ръководи разследването за взривовете и пожара.

Хеликоптери обливат района на складовете.

Към Елин Гара Пелин може да пътува само през Нови хан.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.